MTV Felkínálom 1997
Bauman László
feltaláló

1997 Ezermester Magazin számában jelent meg a következő cikk:

Pontos statisztika még soha nem készült arról, hogy mennyi időt töltünk el háztartásunkban a vízcsapok és vízes berendezéseink egyes részeinek javításával, ám erős a gyanú, hogy ezekkel a dolgokkal foglalkozunk a legtöbbet. Amellett persze, hogy egyes vízes szerelvények minősége bizony nem a legjobb, sok gondot okoz a a vízkő.

Ott található a csapokon, tusolórózsán, mosogatón. Időnként úgy érzi az ember, hogy a képébe vigyorog és ha tudná, talán még mondaná is: tőlem nem lehet megszabadulni. Az ember űl a televízió előtt és nézi a reklámfilmeket sorban. Az egyik arra bíztat, hogy vegyünk vízkőoldó tablettát, mert a mosógépünk majd tovább él. A másik olyan súrolószert kínál, ami klórtartalmú és még sorolhatnánk. Ha belegondolunk ez maga a környezetszennyezés, méghozzá felsőfokon! Mosó- és mosogatószerek tonnái kerülnek nap mint nap környezetünkbe. Tudjuk, hogy nem vagyunk képesek megóvni folyóinkat, erdőinket, ám ha lehet, legalább tegyünk úgy, mintha szeretnénk valamit csinálni.

Nos lehet, hogy kicsi ország vagyunk, de ami az alkotó elméket illeti nagyhatalom vagyunk. Itt van mindjárt a vízkő. Úgy feldühített valakit, hogy kitalált gyorsan valamit ellene. A valaki Baumann László. A harmincas éveit taposó fiatalember igazán szimpatikus, mosolygós egyéniség. Találmányáról pedig Felkínálom rovatunkban már írtunk egyszer az idei, júliusi számunkban. Az Ő szavait idézzük a továbbiakban arról, ahogyan a FLODRAVIN 3000 vízkőoldó elektromos készülékéről beszél: l Végtelenül bosszantott a vízkövesedési jelenség. Néhány hét vagy hónap alatt, attól függően, hogy az ország mely területén járunk, a háztartási gépek, berendezések elvízkövesednek. Ez gazdasági és környezetvédelmi probléma. Vizeink rendkívül kemények és ez sok problémát okoz mindenféle szempontból. A vízben lévő kalcium-karbonát kiválva a vízből lerakódik és tönkreteszi berendezéseinket. Ki ne látott volna vagyont érő vízkőves mosógépet, vízcsapot, vízmelegítőt. A vízkő mindent beborít. A fűtőbetétek nyelik az energiát, a villanyóra pedig forog mint egy körhinta és szedi ki zsebünkből a forintokat. Gondolják csak el, hogy egyetlen milliméternyi vízkő durva számítások szerint 10%-os többletkiadást jelent.

Nos, ezek az okok kényszerítettek arra, hogy valamit tegyek. Jó sok idő ment el míg megszületett a FLODRAVIN. Az elektromos vízkezelő készülék erős pulzáló elektromos erőtérrel a vízben levő mészkőkristályokat átalakítja úgy, hogy azok elvesztik a cső falára való lerakódó képességüket, és így a kifolyó vízzel akadálytalanul távoznak. Az üzemi próbák igazolták, hogy az elképzelés helyes volt. Évek tapasztalata az, hogy a vízkövesedési folyamat megállítható és visszafordítható. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy szerdán felszereljük a készüléket és csütörtökön már eltűnik a vízkő. A lerakódási folyamat sem egyik napról a másik napra történik meg. Természetesen idő kell a FLODRAVIN-nak is, hogy mentesítse a hálózatot a vízkőtől. De a lényeg a végeredmény. A vízhálózat állapotától függően akár nyolc – tizenkét hónapig is eltarthat, amíg elvégzi munkáját ez a kis elektromos szerkezet.

Beszélgetésünk elején már utaltam arra, hogy van néhány jól megfogalmazható feltétel, amelyekkel jellemezni lehet a találmányt és kifejezi a lényegét:
- megvédi a vízzel érintkező nagy értékű berendezéseket l mindenfajta csőre felszerelhető (acél, öntvény, műanyag stb.)
- minimális üzemi költség ( 40 Ft/év) l a csővezeték megbontása nélkül egyszerűen telepíthető
- helyigénye minimális (kb. 30-50 cm) l vegyi anyagok és sók hozzáadása nélkül muködik
- a víz minőségét nem változtatja meg, ezek következtében tehát teljes mértékben környezetbarát. Sokan szívták a fogukat mikor meghallották az árat, de biztosan nem gondoltak arra, hogy vajon mennyi pénzt kell elkölteniük a vizes berendezések javítására, cseréjére vagy az adalékanyagokra. Ha valaki utánaszámol, biztos vagyok benne, hogy ez a beruházás megéri hamar megtérül. Talán még egyetlen dolgot kell elmondani, ha elindul a folyamat akkor előbb vagy utóbb a csapokat és csocsatlakozásokat javítani kell majd. Természetesen a cég egy év garanciát vállal és szervízszolgáltatást nyújt a készülékre. Saját tapasztalataim alapján csak bátorítani tudok mindenkit: a FLODRAVIN valóban hatékonyan muködik!

Tehát ismét egy Magyar találmány, kíváncsian várjuk mi lesz az útja? Elveszik a bürokrácia tengerében, vagy ez is fillérekért külföldre kerül és a tőlünk nyugatra élők kényelmét, egészségét szolgálja?

Budapest 1997.

Vissza